Leg dig ud af skriveblokaden

Skriveblokade? Eller skrivetørke?

Det kender alle som skriver. Det gode ved at være forfatter er, at der ikke er nogen chef, der kigger en over skulderen, og derfor er der heller ikke nogen, der siger noget til, hvis du sætter dig til at spille World of Warcraft midt på dagen.

Nogle gange er det bedste, man kan gøre nemlig at lege sig ud af blokaden. En virksomhed som LEGO, der selvfølgelig sælger legetøj, gør meget ud af at sætte fokus på børns læring gennem leg, og virksomheder bruger det også bevidst som et værktøj til at højne produktivitet og medarbejdertilfredshed.

Det virker måske som udgangspunkt ulogisk at bruge leg strategisk. Er definitionen på at lege ikke netop, at der intet mål er? Jo. Derfor vil jeg her definere to forskellige former for leg, du kan bruge, når cursoren i Word-dokumentet står og blinker provokerende.

Reel leg: Frikvarter

Mig i aktion i Binding of Isaac: Rebirth

Sig til dig selv, at du holder pause, og slet ikke behøver tænke på det store problem, du forsøger at knuse. Det kan du finde ud af senere. I sådan en situation kan jeg godt lide at sætte en film på, spille ukulele eller en runde af et af mine favorit spil The Binding of Isaac: Rebirth. Det gode ved det spil er, at man spiller en runde og så er det slut. Det er ikke noget, der nødvendigvis suger én ind i timevis, og så har du så rygende travlt mens du spiller, at du slet ikke kan tænke på andet.

Jeg har faktisk lavet et helt podcast-afsnit om at være casual gamer og bruge det til at slappe af og blive inspireret, og du kan lytte til det her:

Jeg foretrækker at se film, når jeg holder pause, frem for at se en serie af samme årsag: at det ikke tager flere timer. Det farlige ved at sætte en serie på på f.eks. Netflix mens man lige spiser frokost, er at næste afsnit starter automatisk. Du skal aktivt gøre noget for at stoppe det.

En anden ting, jeg har oplevet ved at se film midt på dagen, er at jeg er mindre kræsen og mere åben over for at tage en chance med en lidt skæv film. Det er også et ideelt tidspunkt at få luget ud i min “watchlist” som rummer alle de film, jeg gerne vil have set. F.eks. klassikere og andre must-sees. Både fordi alternativet er at arbejde, og fordi jeg ikke skal blive enig med min mand om, hvad vi skal se. Når jeg skal slappe af med ham om aftenen og spise popcorn, er det måske ikke lige tid til en gammel sort/hvid film, men som overspringshandling midt på dagen? You had me at ´overspringshandling´.

Et andet lille tip er, at man sagtens kan bruge sine hænder, mens man ser film. Jeg kan godt finde på at strikke eller tegne imens. Så føles det også en smule mere produktivt – selvom det er frikvarter.

Leg som et bevidst værktøj

Nu skal du være en smule mere udspekuleret. For nu tager du noget arbejdsrelateret og klæder det ud som leg. Så det er lidt snyd. For du arbejder ikke rigtigt og du leger heller ikke rigtigt, for du ved, at der er en bagtanke med legen.

Her vil jeg igen gerne bruge computerspil som eksempel, både fordi det virker for mig, og fordi jeg godt kunne tænke mig at inspirere dem, som måske ikke normalt gamer. Der er selvfølgelig et hav af spil, der kunne være relevant i forhold til i din skrivning. Det kunne f.eks. være Civilization, hvis du er ved at skrive noget historisk eller fantasy, hvor du mangler inspiration til world building eller kortlægning af universet.

Jeg vil dog gerne sætte særligt fokus på spillet, der er på mange måder er mere end et spil. Digitalt dukkehus, arkitektonisk software, livssimulation – fænomenet: The Sims. Jeg har spillet den spilserie i alle de 20 år, den har eksisteret, og før jeg begyndte at skrive historier, fortalte jeg dem i The Sims. Det står tydeligt for mig, at jeg som barn brugte lang tid på at udfylde mine simmeres biografier og følge familien gennem generationer. Selvom jeg ikke var bevidst om det, så var jeg ved at opfinde, mens jeg legede.

Det gode ved The Sims er, at du har kontrol over mange ting, men ikke over alting. Der kan ske uventede ting og ligefrem ulykker. Det minder mig på mange måder om at skrive en historie, hvor man selv har sat scenen og tror man har en plan, men så sker der uventede ting. Det kunne være, at din simmer kom til at starte en ildebrand eller at de bliver ramt af lynet. Måske det inspirerer dig til at få noget helt uventet til at ske i din historie? Du kan for eksempel lave karakterene fra din historie i The Sims, og se hvordan de interagerer med hinanden i spillet. Et uventet venskab eller romance kan måske opstå?

En ting er plot-inspiration, men The Sims kan også være et brugbart redskab, når du skal opbygge de fysiske rammer for din historie. Du kan for eksempel bygge din hovedpersons hus i The Sims, og på den måde holde styr på hvor de enkelte rum er i forhold til hinanden – hvis det altså er vigtigt for din historie. Så har du mulighed for at se hvordan lyset falder i rummene og måske tjekke om noget af det, du allerede har skrevet, giver mening. I mange historier er der dog ikke behov for en detaljeret beskrivelse af omgivelserne, så brug det kun, hvor det giver mening!

I The Sims 4 er der desuden mulighed for at uploade dine simmere eller dine bygningsværker til det såkaldte “gallery”, hvor andre så kan downloade det, og selv spille med dine simmere eller bygninger. Det er hyggeligt!

Hvilke historier vil du bygge, øh, jeg mener skrive?

Billedet i toppen: Edison’s greatest marvel–The Vitascope. , ca. 1896. New York: Metropolitan Print Company. Photograph. https://www.loc.gov/item/2003689462/.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: