Seinfeld-strategien

Jeg er kæmpe fan af serien Seinfeld og har nok set hvert afsnit et halvt dusin gange. Karaktererne er usympatiske, egoistiske og smålige. Situationerne er ofte glansløse og genkendelige hverdagssituationer, som har givet serien dens kælenavn “The Show About Nothing”. Jeg elsker det.

Serien er dog ikke den eneste årsag til, at jeg er fan af dens skaber Jerry Seinfeld. Han er en nemlig en sand produktivitets helt. Han er kendt for at skrive hver eneste dag og fokusere på ikke at bryde sit “streak”. Selvom han selv har sagt, at det ikke er en strategi, han har opfundet og at han morer sig over at få kredit for det, vil jeg alligevel gerne fremhæve ham som en “poster boy” for den metode.

Bare mød op

Det handler simpelthen om bare at møde op, hver eneste dag. I stedet for at gå op i hvad man har skrevet, om det er godt nok og hvor meget man har skrevet, så er succeskriteriet her bare at skrive hver dag. Det er derfor vigtigt, at man vælger en mængde, som det er realistisk, at man kan nå hver dag. Jeg sætter mig altid 500 ord som et minimum, og når jeg dem, så tæller det. Så har jeg skrevet den dag. Det som jeg ofte oplever er nemlig, at 500 ord virker overkommeligt, og derfor kan jeg godt lokke mig selv med til, lige at skrive 500 ord inden sengetid, hvorimod 1000 ord eller mere, kan virke skræmmende. Noget andet er, at når jeg først er kommet i gang, bliver det som regel til mere end 500 ord. Og 500 ord er altså slet ikke dårligt. Det er 182.500 ord om året normale år, og 183.000 i år, hvor det er skudår.

Bryd ikke kæden

Skrivekalenderen, som man får med mit næste nyhedsbrev den 5. juli. Den kan selvfølgelig også bruges til andet end at markere hvilke dage, man har fået skrevet.

Seinfeld foreslår, at man tracker sin skrivning i en kalender, gerne en, der hænger på væggen og er meget synlig. For det skal være så tilfredsstillende som muligt, at kunne sætte et kryds eller cirkel hver dag, og se, at man har en ubrudt kæde, fordi man har skrevet hver dag. Jeg har selv prøvet både at tracke det i min Bullet Journal (mere om det i en senere post) og på et stort whiteboard på væggen, og jeg må sige, at det sidste var mest motiverende. Man kan selvfølgelig også bruge en side som nanowrimo.org, som også er smart fordi du kan se en statistik for præcis hvor mange ord, du har skrevet. Men jeg vil klart anbefale en kalender, der hænger og stirrer på dig over din yndlings skriveplads. Derfor har jeg designet (jeg bruger ordet meget frit her, da jeg på ingen måde er designer og er totalt noob i Photoshop) en skrivekalender, der dækker resten af 2020, og som nemt kan printes ud og hænges op. Den kan du få fingre i ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

2-dages reglen

Jeg har tit haft ideer om noget jeg skulle gøre hver dag. Især i starten af et nyt år. Og det holder som regel i nogle uger højest. En del af problemet er tit, at jeg har for ambitiøse mål, eller også at jeg prøver for mange ting på en gang. I en periode i februar havde jeg otte ting som jeg skulle hver dag, og som jeg skulle tracke i min Bullet Journal. Det resulterede så i, at jeg tre uger inde i februar gav helt op og stoppede med at gøre nogen af tingene.

Siden da har jeg hørt om 2-dages reglen, og den skal du ikke snydes for. Den er utrolig enkel og god. Den går simpelthen ud på, at du gerne må springe en dag over, men ikke to. Så hvis du forsøger at bygge en ny vane op, eller holde fast i en Seinfeld-esque ubrudt skrive-kæde, så kan du måske bruge 2-dages reglen. Hvorfor? Fordi det kan holde din motivation oppe, når livet kommer i vejen. En enkelt dag gør ikke noget. Du kan bare fortsætte i morgen uden at føle, at “nu kan det være ligemeget, nu har jeg brudt kæden.” I forhold til at skrive, synes jeg også det er en god regel, for man kommer ikke helt ud af rytmen, men kan stadig rive en dag ud af kalenderen til andre ting, hvis det er nødvendigt.

Jeg har tænkt at udfordre mig selv i juli måned til at skrive hver dag. Det er en stor udfordring for mig, for jeg skriver på nuværende tidspunkt omkring tre dage i ugen – fire hvis man tæller skriverierne her på bloggen med. Men hvis det ikke var svært, ville det ikke være en sjov udfordring, right? Jeg har dog tænkt mig at bruge 2-dages-reglen også, selvom jeg selvfølgelig ideelt set vil forsøge at skrive alle 31 dage i juli. Du vil kunne følge med i hvordan det går med den udfordring på min Instagram og Youtube.

Hvilken udfordring vil du give dig selv? Hvis du kaster dig ud i et Seinfeld-“streak”, så del det endelig med mig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: